“Перед моржуванням треба знімати шапку, а не голову»

“Перед моржуванням треба знімати шапку, а не голову»

За допомогою зимового плавання можна позбутися багатьох хвороб, які спричинені запаленням різної природи, проте переоцінювати можливостей цього виду загартовування не варто

Навіть коли людина раз на рік поплаває у холодній воді — це добре, бо то маленька перемога над собою. Оздоровчий ефект від зимового плавання буде тоді, якщо займатися цим постійно.


У Тернополі є більш ніж 300 любителів поморжувати, каже директор клубу любителів загартування та зимового плавання «Нептун» Богдан Поломацканич. Активних членів клубу є близько 150, з них 25 жінок. Це люди різного віку. Чоловік додає, що насправді прихильників моржування у Тернополі є значно більше, адже хтось приходить у водойму клубу час від часу, а хтось - лише на Водохреща. Найстаршому тернопільському моржу Богдану Березовичу 81 рік. Клуб об'єднує представників різних професій: лікарів, професорів, підприємців, юристів, держслужбовців, навіть політиків.

Відео дня

Стало традицією

Тернополянин Віталій Антонюк кілька разів купається взимку. Каже, що це вже стало традицією.
- Останніми роками завжди плаваю на Водохреща, а також коли є можливість у Почаєві, виходить два-три рази на рік, а вдома приймаю контрастний душ, — розповідає Віталій. — Цього року вже буде шосте купання на Водохреща. Першого разу, пам'ятаю, було -20 С. Перших три роки боявся з головою занурюватися, в тепер вже ні. Зразу відчуваю бадьорість, з’являється гарний настрій, відчувається приплив енергії.
Віталій каже, що загартовується з дитинства. Вдома у ванну набирали холодної води, куди занурювалися він і батько. Чому почав цим займатися? Більше через традицію. Бачив, що багато хто купається взимку. Подумав: „а чому б собі не спробувати?”. Пригадуючи перший раз купання у свято, каже, що страху не було.
— Зі мною був друг, він також вперше йшов плавати. Він трохи боявся, а я просто зайшов у воду і занурився. Холодно було, усі стояли і трусилися від холоду, але ми скупалися. Коли виходиш, то вже не зимно, страх зникає, в очах розвидняється, стає тепло. Добре, що першого разу була мінусова температура, бо коли мороз, купатися легше. Наступного року була плюсова температура, тоді було важче. До речі, щораз більше моїх друзів хочуть долучитися до зимового купання. Цього року ще один друг вирішив піти разом поплавати.

Перемога над собою

На Водохреща багато тернополян стають моржами. Як вважає лікар Олег Дзісяк, від кількох секунд перебування у воді шкоди не буде, але треба реально оцінити свої можливості.
- Як лікар, дивлюся на це позитивно, — каже заввідділенням реабілітації поліклініки №1 Олег Дзісяк. — Я вже 23 роки займаюся зимовим плаванням. З досвіду скажу, що будь-хто на такий крок не зважується. Якщо людина залякана, «затиснута» хворобами, то вона не піде. Хто наважується скупатися вперше, це добре, шкоди не буде. Переконання, що коли на Водохреща скупатися, то нічого поганого не буде, підкріплений психологічною установкою. І ця установка - позитивна. Якщо немає серйозних судинних проблем, то майже немає особливих застережень. Якщо є схильність до спазму судин, здебільшого в кінцівках, тим людям не бажано моржувати.
Якщо все-таки вирішили вперше скупатися на Водохреща, треба прийти з рушником, щоб добре витертися, мати сухий одяг, радить Олег Дзісяк. Бажано мати тапочки, щоб, поки підійдете до водойми, не послизнутися, не впасти і не поранити ноги. Буває гострий лід, буває, щось гостре кинуть під ноги.
Аби почати плавати взимку, достатньо здорового глузду, вважає пан Дзісяк. Важливо не мати температури, проблем зі шкірою, ніяких ранок, порізів. Адже від того, щоб підчепити лептоспіроз у такому разі, ніхто не застрахований. Вода не є кришталево чистою, її не хлорують, на це треба зважати.
Головне - не бути виснаженим, голодним, після затяжної хвороби. Таким людям не варто лізти в ополонку навіть на Водохреща. Краще повністю одужати, адже скупатися можна у будь-який день.
- Не треба надавати купанню на Водохреща особливого символізму, - каже Олег Дзісяк. – У багатьох країнах немає цього свята, але є моржі і ефект від зимового плавання такий же.
Звичайно, оздоровчий ефект від купання взимку буде тоді, коли займатися цим постійно.
Людина стає стійкою до низьких температур, організм «виїжджає» не лише на одній психіці, емоціях, а людина спрямовано підвищує свій імунітет, гартується. А одноразово — це можна порівняти зі ставленням до одноразових речей. Але це краще, ніж нічого. Як кажуть, в одноразових капцях краще ходити по будяках, ніж босому.

Купання — тренування для наднирників

До -5С надворі - це комфортна температура, щоб скупатися вперше, всі добре витримують ці градуси. Адже вода під кригою має +1С і вище. Якщо нижче -10-15 градусів повітря - купання розцінюється вже майже як героїзм, — каже лікар. — У воді можна бути кілька секунд, а більше людина спочатку і не витримає. За часом - це залізти в воду, присісти і встати. Дехто занурюється тричі. П’яти секунд достатньо.
Занурення в холодну воду, як каже Олег Дзісяк, можна порівняти з ударом, опіком чимось гарячим чи стресом від сильних емоцій. Це стрес для наднирників. Зрештує, це їх тренує. Виробляються гормони. Вони в певному сенсі корисні.
- Коли людина в реанімації, їй часто вводять гормони кори наднирників. Ці гормони швидко ліквідовують запальні процеси, повертають до життя, - зазначає лікар. - Те саме відбувається і після занурення в холодну воду. Наднирники викинуть певну кількість гормонів, і на цьому людина, як кажуть, «виїде», навіть може позбутися незначних розладів здоров’я. Тобто ефект від купання - насамперед у тренуванні наднирників. І це хороше тренування, тільки треба ним вміло користуватися.

Небезпека нападу є

Щоб підвищити свою морозостійкість, не обов'язково їсти перед купанням риб'ячий жир чи щось калорійне. Треба просто нормально харчуватися, але і не переїдати, щоб аж важкість у шлунку була, пояснює лікар. Треба просто не бути голодним. Бо додати ще стрес від холоду і низький рівень глюкози, то людина взагалі ослабне. Не варто і сліпо стрибати в ополонку.
Небезпека отримати серцевий напад чи корчі від переохолодження для нетренованої людини є, судоми можуть початися як реакція на тривале переохолодження, - зазначає Олег Дзісяк. - Коли холодно, ми наїжачуємося, стараємося займати менше місця, це фізіологічна реакція. Від холоду спочатку виникає спазм м'язів рук, ніг. Далі через більше охолодження настає спазм м'язів гладкої мускулатури — стінок судин, кишечника, шлунка. Скажімо, щоб 50 метрів проплисти, треба 30-60 секунд, до глибокого ураження внутрішніх органів ще не доходить. А якщо бути у воді довше, то починаються спазми стінок судин і людині може знадобитися допомога медиків.  
Олег Дзісяк багато років є членом клубу “Нептун”. Розповідає, що серед його активістів є  чимало літніх людей, які прийшли туди з певними хворобами. Хтось їх позбувся, хтось і зараз не повністю здоровий.
- Є хвороби, яких можна позбутися завдяки моржуванню, - каже лікар. - Наприклад, хвороби, механізмом запуску яких є застуда — фарингіт, гайморит, ревматизм, хронічні обструктивні захворювання органів дихання, проблеми з суглобами. Якщо покращується імунітет, то цих хвороб вдається або позбутися, або значно менше від них залежати. Тоді якість життя покращується. Людина здобуває перемоги над собою. Це дає втіху не тільки цій людині, а й оточуючим. Бо такі люди більш доброзичливі, здатні на виручку. Але є проблеми зі здоров'ям, яких не позбудешся плаванням. Не будемо ідеалізувати його. Як кажуть, перед моржуванням треба знімати шапку, а не голову. Тобто перед тим, як щось зробити, треба порадитися.

Діти підуть лише за батьками

Є серед тернопільських любителів зимового плавання і діти. Наймолодшим моржам - братам Жильченкам - 6 та 11 років.
Діти ж є чиїмись, а ці хтось показали особистий приклад, інакше дитину у холодну воду не затягнеш. Мама і тато, як і педіатри, стоятимуть горою на “захисті” і не пустять, - каже лікар. — Якщо батьки - моржі, то і діти можуть цим займатися. Один із моїх синів — Костянтин — свого часу був чемпіоном і рекордсменом області із зимового плавання. Але жодну з чотирьох внучок я не зміг залучити до моржування, бо батьки проти. Хоча від цього була б тільки користь, адже більшість дитячих проблем — це застуди. А моржування може допомогти це подолати.
Батьки можуть порахувати, скільки часу і коштів йде на лікування тих застуд, нежитю тощо. Цього можна порзбутися, якщо загартовувати дитину і раз на тиждень купатися в холодній воді.
- Я купаюся раз на тиждень. Мені для підтримання здоров'я цього вистачає, - каже Олег Дзісяк. - А деякі фанатіють і купаються частіше. Але загартовуватися можна не лише в ополонці. Позитивний ефект від стресу холодом для організму можна досягнути в різний спосіб. Наприклад, побігати навколо хати босим. Можна босим і лише в плавках чи купальнику зарядку на балконі зробити. І питання не у браку часу, а в лінощах.

Фото Олена Мудра

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Христос хрищався у річці Йордан.Там +20.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Тернопільщині відкрили туристичний сезон 21:04 Як тернополяни називали дітей у квітні — найпопулярніші імена хлопчиків і дівчаток 20:00 Куди піти, що подивитися у Тернополі 11-12 травня 19:02 Як буде тривала тривога, випускникам доведеться вдруге проходити тестування Від читача 11:52 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:00 Євробачення 2024: під яким номером виступатимуть alyona alyona і Jerry Heilу в гранд-фіналі і де дивитися 17:00 На Тернопільщині НАБУ викрило розтрату 8,3 млн грн Держрезерву 16:05 У Тернополі перед похороном захисника в могилі виявили гранати часів Другої світової 15:34 Шале за три місяці під ключ: про переваги капітального будинку AlpChalet (Новини компаній) 15:05 У Тернополі двом матерям-героїням вручили сертифікати на квартиру 14:35 «Вони захищали Україну, а ми прикрашаємо»: рідні загиблих захисників висадили алеї з квітами photo_camera 13:54 У тернопільських парках почали працювати атракціони (ціни) 12:51 Біля «Росинки» авто злетіло з дороги: загинув чоловік play_circle_filled 12:20 На фронті загинули Герої з Тернопільщини Олександр Замараєв і Антон Білик 11:45 Зниклу жительку Вишнівця розшукує поліція 11:10 До 9 років тюрми засуджено чоловіка з Тернопільщини, який до смерті побив односельця 10:30 Із 13 травня частково перекриють рух транспорту на Микулинецькій 09:50 До Дня матері у Тернопільській громаді проведуть понад десяток заходів 09:30 Зубні імпланти, чи боляче їх ставити і як довго служитимуть. Огляд стоматологій Тернополя (партнерський проєкт) 09:09 На Ставі рятували людину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up