У період епідемії важливо мати всі щеплення. Чому?

У період епідемії важливо мати всі щеплення. Чому?

Лікарі вважають, що діти, які мають щеплення від різних недуг, мають більш тренований імунітет, порівняно з тими, кого принципово не вакцинують. Якщо вакцинацію припинити, може виникнути спалах вакцинокерованих інфекційних хвороб.

Карантин не скасовує планову вакцинацію дітей. Хоча у частини батьків можливо і виникають певні сумніви –  чи доцільно це робити саме зараз, коли є пандемія коронавірусу.

- Я стежу за тим, аби мої діти були вчасно щеплені. Але коли ввели карантин, а ситуація була не зовсім зрозумілою, ми відклали процедуру. Зараз повернулись до міста, педіатр наполягає, що щеплення варто зробити. Але чи це безпечно? – запитує тернополянка Оксана Гуковець.

З цим питанням, як і, власне, з проханням пояснити всі тонкощі виконання маніпуляції, ми звернулися в КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня".

Відео дня

- У Тернополі в усіх педіатричних відділеннях проводять щеплення малечі від тих чи інших недуг, - запевняє міський педіатр Майя Голяк.

Чи можна щеплювати під час карантину?

Вакцинація — це єдиний метод, який дійсно може вплинути на імунітет і навчити клітини безпечно сприймати бактерії і віруси, оскільки організм вже буде мати про них якусь інформацію. І коли дитина зустрінеться з вірусом, організм зможе швидко виробити антитіла. Хвороба перебігатиме легше, або імунітет одразу переможе інфекційного агента.

До інфекцій, яким можна запобігти щепленнями, відносяться: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит В, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит А, папіломавірусна інфекція та інші.

- В умовах пандемічного поширення нового коронавірусу потрібно забезпечити захист від інфекцій, які попереджає вакцинація. Будь-яке порушення рутинної імунізації призведе до спалахів або зростання кількості випадків вакцинокерованих інфекцій, зокрема і випадків, що потребуватимуть госпіталізації та інтенсивної терапії, - говорить Майя Голяк.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ,  переривання рутинної (планової — відповідно до національного календаря щеплень) імунізації навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Це буде додатковим навантаженням на системи охорони здоров’я у країнах, які вже й так перевантажені через пандемію COVID-19.

- Під час карантинних заходів не заборонено профілактичні вакцинації. Тому батьки можуть спокійно звертатися до своїх педіатрів чи сімейних лікарів та домовлятися про день і час проведення щеплення дитині, - наголошує лікарка.

Міряють температуру та оглядають

У педіатричних відділеннях створені всі умови для максимальної безпеки наших дорослих та маленьких пацієнтів.

-  Медичний персонал працює в засобах індивідуального захисту (респіраторах та масках) та дотримується правил гігієни. Ми дбаємо про вашу безпеку, постійно здійснюючи дезінфекцію всіх поверхонь в зоні загального користування та перебування пацієнтів, - говорить пані Голяк.

Прийом дітей здійснюються винятково за електронним записом. Таким чином, кожен маленький пацієнт має визначену годину прийому, що допомагає уникнути скупчення людей у коридорах та знижує ризики інфекційного зараження, продовжує спеціаліст.

- На вході у відділення діткам вимірюють температуру тіла, - каже вона. – Якщо вона відхиляється від норми, дитину одразу скеровують у ізолятор – це спеціальний бокс, де оглядають малечу з підвищеною температурою тіла. Якщо ж показники в нормі – дитина проходить у кабінет педіатра, лікар ще раз проводить контрольний замір температури тіла, оглядає дитину. При відсутності скарг на самопочуття, та коли немає загострень будь-яких інших хронічних захворювань, можна йти у кабінет профілактичних щеплень, де і проводять вакцинацію. Після будь-якої перенесеної недуги має минути щонайменше 2-4 тижні, лише потім можна робити щеплення, - пояснює Майя Голяк.

Вакцинацію дітей, які перебували на самоізоляції через COVID-19, і контактних осіб здійснюють після закінчення періоду самоізоляції у разі відсутності симптомів респіраторної інфекції. Вакцинувати осіб, які мали лабораторно підтверджений випадок COVID-19, можна після цілковитого одужання.

За всіма вакцинованими  обов’язково спостерігає дільничний педіатр чи сімейний лікар. У випадку погіршення стану здоров’я дитини батькам необхідно зв’язатися з лікарем, наголошує співрозмовниця.

 

Контакти

Усю інформацію ви можете отримати, зателефонувавши не "гарячу лінію": (0352) 52-34-98.

А також на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up