Відділення онкогематології відкриють в дитячій обласній лікарні

Відділення онкогематології відкриють в дитячій обласній лікарні

На реконструкцію виділили 7,2 мільйони гривень. Роботи планують завершити до кінця лютого

Створити онкогематологічне відділення в дитячій обласній лікарні обласна влада вирішила рік тому. Для цього використали кошти з Фонду регіонального розвитку, а також з обласного бюджету. Загалом на реконструкцію виділили 7,2 мільйони гривень. Роботи планують завершити до кінця лютого.

- Третинний рівень надання онкологічної та гематологічної допомоги для дітей області передбачає наявність такого відділення в закладі обласного рівня, - зазначив начальник управління охорони здоров'я ТОДА Володимир Богайчук. - Тому таке відділення облаштовують в обласній дитячій лікарні. А міська дитяча лікарня і далі надаватиме допомогу вторинного рівня.

Відео дня

З відкриттям гематологічного відділення в обласній лікарні вирішать кілька завдань: по-перше, це надання третинного рівня медичної допомоги для онкохворих дітей, по-друге, створять відповідні санітарно-гігієнічні умови — аж до повної стерильності, щоб діти після хіміотерапії не мали контакту з дітьми з іншими захворюваннями, щоб не отримати супутніх захворювань, тому y новому відділенні роблять палати-бокси, пояснив Володимир Богайчук. Також для надання допомоги онкохворим дітям в медичному закладі має бути відповідне відділення інтенсивної терапії. В міській лікарні немає таких умов.

Крім того, з переведенням відділення з міської лікарні в обласну стане кращою організація роботи вузьких спеціалістів, адже їхніх консультацій постійно потребують діти з важкими діагнозами. Досі медикам доводилося переїжджати з обласної лікарні в міську. А це — велика втрата часу.

- Це треба було зробити багато років тому, але ніхто не міг прийняти рішення. Рішення прийняли рівно рік тому, - зазначив пан Богайчук. - Для цього ми провели реконструкцію одного з педіатричних відділень обласної лікарні. Роботи тривають півроку і уже практично завершені. Плануємо в кінці лютого відкрити нове онкогематологічне відділення в обласній дитячій лікарні.

Реконструкція обійшлася у 7,2 мільйони гривень: 6,5 млн грн надійшли з Фонду регіонального розвитку і 0,7 млн гривень виділили з обласного бюджету. Крім цього діти отримують 100% безкоштовно медичну допомогу за рахунок державних коштів, тобто медикаменти є безкоштовні, - підкреслив пан Богайчук.

Очільник області Степан Барна зазначив, що нове гематологічне відділення в обласній дитячій лікарні буде найкращим в Україні.

- Відділення буде відповідати найсучаснішим вимогам, які є в онкогематології, враховуючи розмежування потоків повітря, оснащення сучасним обладнанням. Для створення відповідних умов повністю перепланували приміщення у відділенні, - зазначив пан Богайчук. - Більшість палат — це будуть індивідуальні бокси, бо після хіміотерапії дитина вразлива до інфекцій. Також важливо організувати спільне перебування матері і дитини. Але також розглядаємо можливість перебування дітей у палаті по двоє, бо є різні періоди захворювання, є наприклад, у період ремісії можна перебувати в загальній палаті. Можливо, кілька палат буде і таких. Тому поки не можемо сказати, скільки дітей одночасно зможе перебувати на лікуванні у новому відділенні.

Зараз більше ста дітей в області потребують онкогематологічного лікування, повідомляють в облуправлінні охорони здоров'я.

Зазначимо, що з кінця 1990 року допомогу для онкохворих дітей зі всієї Тернопільщини надають в онкогематологічному віділенні, яке знаходиться в міській дитячій лікарні. Відділення розраховане на 30 ліжок. У відділенні лікують дітей з гострими і хронічними лейкеміями, лімфогранулематозом, неходжкінськими лімфомами, апластичними анеміями, гістіоцитозами, тромбоцитопенічною пурпурою, гемолітичними анеміями, геморагічними васкулітами, гемофіліями, дефіцитними анеміями, лімфаденітами та іншими нозологіями. Щороку лікувально-діагностичну допомогу отримують 650 хворих дітей, із них 42,2% жителі Тернопільської області, повідомляє сайт міської дитячої лікарні.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up