50 мільйонів євро за крадені картини з Нідерландів: правда чи фейк

50 мільйонів євро за крадені картини з Нідерландів: правда чи фейк
Одна з викрадених у Нідерландах картин, які, нібито, знайшли на сході України
Інформація про 24 картини нідерландських художників, викрадені у Західнофризькому музеї міста Гоорн десятиліття тому і знайдені на Сході України здійняла хвилю емоцій у Нідерландах та Україні. Як-не-як, а у вимаганні астрономічної суми викупу звинувачують українських бійців, за якими, мовляв, стоять ВО “Собода”, Олег Тягнибок, “спецслужби” та екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

Експерти пояснюють, що скандал довкола картин може дуже сильно нашкодити репутації нашої держави перед референдумом у Нідерландах щодо асоціації з Україною. Відтак посол України у цій країні заявив про готовність до співпраці, а глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе 10 грудня оголосила, що Україна чекає на офіційний запит від Генпрокуратури Нідерландів щодо з'ясування обставин зникнення картин і на представників слідства звідти.

“Хочу запевнити вас, що ми відкриті і чекаємо в Україні офіційних представників слідства, які зможуть вивчити ці матеріали і запит разом з нашими слідчими”.

А тим часом інформацію про те, що хтось в Україні вимагає за картини астрономічні суми, поширюється світом. Різні нідерландські ЗМІ у різний час повідомляють про суми у розмірі 50 тисяч євро, 5 млн євро і 50 млн євро. І однією з основних дійових осіб у цій резонансній справі став Борис Гуменюк – уродженець села Острів, що біля Тернополя. Він – письменник і керівник “Української військової інформації”.

Відео дня

Версія із Нідерландів

Ад Геердінк, директор Wesfries museum, погодився на інтерв'ю для читачів 20minut.ua.

Якою є цінність цих картин для вашої нації?

– Існує декілька підходів до визначення вартісності полотен, викрадених у нашому музеї. Ринкова ціна – 1,3 млн євро. Культурна ж вартість – безцінна. Ці картини своїм змістом і виконанням розповідають історію Золотого віку Нідерландів – XVII століття – високого рівня нідерландського мистецтва тих часів. Вони є невід'ємною частиною історії міста Гоорн та довколишнього регіону Західної Фризії.

Як ці картини викрали із Westfries Museum?

– Їх викрали злочинці, які влаштували збій нашої системи охорони. Полотна вийняли з рам і скрутили у згортки.

У вас є інформація про те, де перебувають ці картини?

– Маємо інформацію, що вони в Україні. Де саме – не знаємо.

Картини перебувають на території, підконтрольній Збройним силам України чи сепаратистам?

– Представник “міліції ОУН” Борис Гуменюк розповів Посольству Нідерландів і нам, що міліція знайшла полотна на віллі на Східній Україні, що належить оточенню колишнього президента Януковича. Де вони тепер – невідомо.

Хто вимагав 50 млн євро за ці картини?

– Ніхто не вимагав 50 млн євро. Гуменюк сказав нам, що міліція думає, що ці картини коштують стільки. Тому він очікував на винагороду у 5 млн євро, коли полотна повернуть.

Борис Гуменюк особисто брав участь у торгах щодо картин?

– Так, але це не були справжні торги. Це були розмови про умови, за яких міліція захоче вирішувати справу картин.

Чи якісь українські посадовці і політики брали участь у торгах щодо картин?

– Непрямо.

Чи ви або офіційні посадовці із Нідерландів зверталися до українських офіційних посадовців, окрім посла, з приводу цієї проблеми?

– Тему обговорювали на найвищому політичному і дипломатичному рівні.

Що вони відповіли?

– Що влада шукатиме.

 

Артур Бранд, експерт з повернення картин:

— Пан Борис Гуменюк прийшов у посольство і сказав, що може повернути живопис Нідерландам. Посольство зв’язалося з музеєм, а музей - зі мною. Тому я поїхав у Київ і зустрівся з Гуменюком. Там було чотири особи: Гуменюк, перекладач, я і хтось з нідерландського посольства.

Ми запропонували 50 тисяч євро. Борис сказав, що розуміє нашу позицію стосовно вартості картин. Але він говорив, що його люди не будуть задоволені. Після цього я контактував з Борисом через електронну пошту, але він більше не відповідав.

Люди, які володіли картинами, намагалися продати їх злочинцям в Україні та за її межами. Щоразу нам повідомляли, що Олег Тягнибок стоїть над цими людьми. Ми повідомили всі ці імена українській поліції. Після трьох тижнів вони зв’язалися з нідерландською владою та повідомили: розслідування підтвердило, що Олег Тягнибок причетний до цієї справи. (Коментар Артура Бранда - із "Громадського")

Заява батальйону ОУН

"З приводу розповсюджуваної в ЗМІ інформації про причетність Добровольчого Батальйону ОУН до крадіжки картин з голландського музею:

Добровольчий Рух ОУН, частиною якого є Добровольчий Батальйон ОУН, обурений згадуванням нашої організації поруч з іменем Бориса Гуменюка. Ця особа ніяк не може репрезентувати національно-визвольний рух українців в цілому і наш батальйон зокрема. Після звинувачень у фашизмі, знищенні літака, наруги над дітьми та інвалідами, тепер українські націоналісти мають доводити свою невинність у крадіжці картин!

Сповіщаємо, що:

1. Борис Гуменюк, який на поширюваній в інтернеті інфографіці позначений як «Командир батальйону ОУН», ніколи не був командиром Добровольчого Батальйону ОУН. В період з весни 2014 до березня 2015 він займався зв’язками з громадськістю і збором волонтерської допомоги для батальйону ОУН, яка, як згодом з’ясувалося, доходила до батальйону лише частково.

2. Борис Гуменюк був вигнаний з батальйону ОУН на початку березня 2015 року в зв’язку з систематичним невиконанням наказів. Згодом виявилися численні факти крадіжок, які ця особа зчинила, користуючись службовим становищем. Про обидва факти було сповіщено на веб-ресурсах Добровольчого Батальйону ОУН.

3. Бійці, які зображені на інфографіці, ніколи не служили в Добровольчому Батальйоні ОУН. Звертаємо Вашу увагу на те, що це фото реальних людей, які, можливо, вже понесли репутаційні втрати через використання їхніх світлин для ілюстрації звинувачень у крадіжках.

Добровольчий Рух ОУН, частиною якого є Батальйон ОУН, висловлює глибоке занепокоєння станом розслідування важкого злочину, яке супроводжується такими значними неточностями відносно ключових фігур. Сподіваємося, наше роз’яснення набуде такого ж широкого розголосу, як і безпідставні звинувачення. Інакше ми вважатимемо, що в рамках інформаційної агресії путінського режиму відбувається чергова атака на імідж національно-визвольного руху України і ЗМІ Нідерландів всліпу використовують на користь ворогів нашої молодої незалежної держави.

Також вимагаємо офіційних спростувань та вибачень у представника музею Західної Фрісландії Артура Бранда за наклеп на Добровольчий батальйон ОУН, який від початку війни й дотепер захищає цілісність держави в зоні АТО. Ще раз наголошуємо, що Борис Гуменюк жодного відношення до Добровольчого батальйону ОУН не має. Розраховуємо на здоровий глузд і порядність голландців.

Прес-служба Добровольчого Руху ОУН"

Позицію Бориса Гуменюка читайте в інтерв'ю з ним.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

  • Анонім

    Який шум підняли, який гам. А те що ті ж самі Нідерланди тихенько у себе в музеї скіфське золото притримали, яке з Криму ще до Майдану на виставку вивезли і навіть не планують повертати - це сприймається як належне. Бо європейська країна, їм так можна. Як на мене, ці картини мають бути відправлені в музей як компенсація за крадіжку скіфського золота. А ні - то нехай йдуть під три чорти!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up