Шоколадні капкейки, міні-тарти з шоколадним кремом, кейк-попси в чорному шоколаді – усі ці ласощі теребовлянка Оля Гнатьо навчилась готувати на домашній кухні за рецептами із книг відомих європейських кондитерів.
- Я почала пекти з маминого старого записника з рецептами, коли була ще в школі, - розповіла Ольга. - Сама не помітила, як почала змінювати рецепти, комбінувати їх та шукати щось нове. Проводила за випічкою купу часу.
Дівчина зізналась, що важливим поштовхом для неї стали позитивні відгуки про «пляцки» від тих, хто куштував випічку.
- Спочатку дегустували батьки, потім друзі, потім друзі друзів, - каже дівчина. - Я дуже тішилась, коли телефонували і питали, чи можу я спекти святковий торт для іменинників, або навіть весільні торти. Для мене то важливо приносити людям хороший настрій.
Після закінчення школи батьки переконали Олю вступити на спеціальність не пов’язану із кулінарією. Дівчина 4 роки навчалась у Польщі на факультеті іноземних мов.
- Так, це було престижно, - каже Оля Гнатьо. - Але я не могла зосередитись на навчанні, бо в голові були десерти (посміхається - ред.). Я готувала ночами, щоб просто потішити солоденьким сусідок. А на останньому курсі пішла працювати в кав’ярню, практично безкоштовно, щоб просто набратись досвіду.
Дівчина зізнається, що вже тоді мріяла, що просто буде готувати десерти вдома на своїй кухні.
- Далі я почала вишукувати нові ідеї декору, мені страшенно подобаються теперішні тренди в оформленні десертів: мінімалізм і максимум природнього. Я бачила, що це подобається і людям.
Потім Оля зрозуміла, що усі полички вдома стали забитими продуктами для випічки, а в морозилці взагалі місця не було. Дівчина вирішила: час готувати для ширшої аудиторії.
Із стартовим капіталом дівчині допомогли батьки. Вона зізнається, що спочатку з фінансами було важко, бо на інгредієнтах не економила. А зараз замовлень буває стільки, що може весь день провести біля духовки. Але саме ця робота приносить дівчині задоволення.
- Буває важко, але я знаю, що сама обрала цю роботу і готова багато віддати, щоб розвиватись у цьому напрямку, - додає Оля Гнатьо.
- Майже в кожен десерт додаю шоколад. Люди його дуже люблять, а я просто обожнюю, - каже Оля і пригощає саморобною цукеркою, яку зараз модно називати кейк-попсом.
Серед найулюбленіших десертів, які замовляють клієнти Олі - тарталетки з шоколадним ганашем, шоколадний торт з цедрою апельсина, шоколадне фондю та торт "Снікерс".
Для читачів "20 хвилин" молода кондитерка приготувала особливий рецепт шоколадного торта.
Для бісквітного коржа вам потрібно:
10 яєць,
1,5 скл цукру,
2-3 ст.л какао,
1,5 скл муки,
1,5 ч.л. порошку до печива
Готувати бісквіт так:
В одній посудині збити білки з цукром до густих піків, а в іншій - жовтки. Делікатно перемішати все разом силіконовою лопаткою і додати сухі інгрідєнти.
Далі потрібно вилити тісто у форму, застелену пергаментом, і відправити у духовку , вже попередньо розігріту, на температуру 180* градусів. Пекти приблизно 45-55хв. Перевіряти, чи бісквт спечений, можна за допомогою дерев'яної шпажки. Якщо вона суха, то випічка готова.
Для крему знадобиться:
4 жовтки,
1 скл.цукру,
1 плитка пористого шоколаду,
0,5 л молока.
Спосіб приготування:
Жовтки збити з цукром, та вилити до кип'яченого молока, далі додати пористий шоколад і варити цю суміш допоки не загусне. Залишити до повного вистигання і після цього додати 400 г. вершкового масла.
Збираємо торт:
Бісквітний корж розрізати на 3 частини, кожну з яких перемастити кремом.Також можна до крему додати кусочки подрібленого шоколаду, або фрукт ( який вам до вподоби, або який маєте у своєму холодильнику).
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер