Ми продовжуємо серію публікацій про культові заклади Тернополя, де у свій час «зависала» молодь, музиканти, поети, письменники і ті, хто вранці любили хильнути чарку перед роботою.
Цього разу мова йтиме про заклад, що функціонував у підвальному приміщенні в будівлі, де також розміщувався ресторан «Україна». Його історія була недовгою, але дуже яскравою. Його так і називали – «Шоколадний бар», або «Шоколадка».
Про заклад редакції розповідає перший бармен «Шоколадки» Михайло Биць. У нього досі залишилися приємні спогади про заклад, адже подібна концепція на той час була рідкістю.
– Відкрили бар сьомого листопада 1984 року. Він знаходився в Центрі, і до «Шоколадного бару» та ресторану «Україна» був один спільний вхід. У вестибюлі відвідувачі повертали направо, якщо хотіли піти в ресторан, і наліво – у бар, – розповідає Михайло Биць.
А ще в «Шоколадці» був великий акваріум і дві зали. Одна – банкетна, були ще дві барні стійки та великий танцювальний майданчик.
– Там був прекрасний танцювальний майданчик з оргскла, з підсвіткою, дуже сучасно та гарно. Для молоді це було щось нове, адже ти танцюєш, а знизу горять вогні. Також було шість келій (спеціальні кімнатки) для відвідувачів, – продовжує співрозмовник.
Спочатку барменами та офіціантами працювали тільки чоловіки. Одягалися в уніформу, яку купували собі самі.
– На початках барменами там працювали я, Олег Захарків, Олег Задорожний, Володимир Гук, Богдан Кріль та Олександр Кривий. Ми пропрацювали два роки, а потім обрали інші заклади, – продовжує пан Биць.
Працював заклад щодня з 11 до 23 години. Та навіть вхід до «Шоколадки» потрібно було платити. Вартував він три рублі. Родзинкою було те, що в багато напоїв додавали шоколад.
– Тоді роздрібна вартість плитки шоколаду становила два рублі. У нас був дорожчий, смачніший шоколад за три рублі. Ми його натирали на тертці і посипали до кави, морозива, або ж просто топили шоколад і подавали у рідкому вигляді, – каже чоловік.
У той період у закладі ще не подавали закордонні елітні напої, на кшталт віскі чи джину, натомість був чималий вибір вітчизняних коньяків.
До слова, у 1985 році радянський уряд ввів закон, відповідно до якого марочні коньяки забороняли продавати на розлив, а тому продавали тільки пляшками.
У перші роки існування «Шоколадка» користувалися чималим успіхом. Щоб потрапити туди люди стояли в чергах, а мати знайомого бармена, який міг би провести їх через службовий вхід хотіли всі. І завести з ними дружбу було дуже престижно.
Та минав час, вже через декілька років заклад втратив ту популярність. І наприкінці 90-их закрив свої двері для відвідувачів назавжди.
Одна з причин закриття – проблеми з санвузлом, адже через те, що бар знаходився нижче рівня каналізаційної системи, труби часто забивалися.
Вхід до закладу нам знайти не вдалося. Михайло Биць пояснив, відколи ресторан «Україна» викупили, приміщення перепланували.
А ви пам’ятаєте «Шоколадку»? Які ще заклади Тернополя ви відвідували у 80-90-их? Про які хотіли б почитати? Пишіть у коментарях.
Читайте також
«У пана Юзека» чи «Гадючник»: історія кафе, у якому зависали розбишаки та поети.
Тут музиканти грали для «братків», а гроші замітали: яким був перший джаз-клуб Тернополя.
"Тусувалася" богема або любителі похмелитися. 9 культових закладів Тернополя, які працювали у 90-х.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 8 травня 2024
Читати номер
Петро Черкас