Щоб потрапити сюди, люди платили і стояли в черзі. А закрили бар через проблеми з туалетом

Щоб потрапити сюди, люди платили і стояли в черзі. А закрили бар через проблеми з туалетом
  • У 80-их в Тернополі уже функціонували бари з унікальною концепцією, що вирізняла їх з-поміж інших закладів. Один з таких відкрили у 1984 році в будівлі, де розміщувався ресторан «Україна».
  • Тут подавали напої, у які додавали шоколад. Але це ще не все.

Ми продовжуємо серію публікацій про культові заклади Тернополя, де у свій час  «зависала» молодь, музиканти, поети, письменники і ті, хто вранці любили хильнути чарку перед роботою.

Цього разу мова йтиме про заклад, що функціонував у підвальному приміщенні в будівлі, де також розміщувався ресторан «Україна». Його історія була недовгою, але дуже яскравою. Його так і називали – «Шоколадний бар», або «Шоколадка».

Уніформу купували самі 

Про заклад редакції розповідає перший бармен «Шоколадки» Михайло Биць. У нього досі залишилися приємні спогади про заклад, адже подібна концепція на той час була рідкістю.

Відео дня

– Відкрили бар сьомого листопада 1984 року. Він знаходився в Центрі, і до «Шоколадного бару» та ресторану «Україна» був один спільний вхід. У вестибюлі відвідувачі повертали направо, якщо хотіли піти в ресторан, і наліво – у бар, – розповідає Михайло Биць.

А ще в «Шоколадці» був великий акваріум і дві зали. Одна – банкетна, були ще дві барні стійки та великий танцювальний майданчик.

– Там був прекрасний танцювальний майданчик з оргскла, з підсвіткою, дуже сучасно та гарно. Для молоді це було щось нове, адже ти танцюєш, а знизу горять вогні. Також було шість келій (спеціальні кімнатки) для відвідувачів, – продовжує співрозмовник.

Спочатку барменами та офіціантами працювали тільки чоловіки. Одягалися в уніформу, яку купували собі самі.

– На початках барменами там працювали я, Олег Захарків, Олег Задорожний, Володимир Гук, Богдан Кріль та Олександр Кривий. Ми пропрацювали два роки, а потім обрали інші заклади, – продовжує пан Биць.

За вхід платили і стояли в черзі

Працював заклад щодня з 11 до 23 години. Та навіть вхід до «Шоколадки» потрібно було платити. Вартував він три рублі. Родзинкою було те, що в багато напоїв додавали шоколад.

– Тоді роздрібна вартість плитки шоколаду становила два рублі. У нас був дорожчий, смачніший шоколад за три рублі. Ми його натирали на тертці і посипали до кави, морозива, або ж просто топили шоколад і подавали у рідкому вигляді, – каже чоловік.

У той період у закладі ще не подавали закордонні елітні напої, на кшталт віскі чи джину, натомість був чималий вибір вітчизняних коньяків.

До слова, у 1985 році радянський уряд ввів закон, відповідно до якого марочні коньяки забороняли продавати на розлив, а тому продавали тільки пляшками.

У перші роки існування «Шоколадка» користувалися чималим успіхом. Щоб потрапити туди люди стояли в чергах, а мати знайомого бармена, який міг би провести їх через службовий вхід хотіли всі. І завести з ними дружбу було дуже престижно.

Закрився через проблеми із санвузлом

Та минав час, вже через декілька років заклад втратив ту популярність. І наприкінці 90-их закрив свої двері для відвідувачів назавжди.

Одна з причин закриття – проблеми з санвузлом, адже через те, що бар знаходився нижче рівня каналізаційної системи, труби часто забивалися.

Вхід до закладу нам знайти не вдалося. Михайло Биць пояснив, відколи ресторан «Україна» викупили, приміщення перепланували.

А ви пам’ятаєте «Шоколадку»? Які ще заклади Тернополя ви відвідували у 80-90-их? Про які хотіли б почитати? Пишіть у коментарях.

Читайте також

«У пана Юзека» чи «Гадючник»: історія кафе, у якому зависали розбишаки та поети.

Тут музиканти грали для «братків», а гроші замітали: яким був перший джаз-клуб Тернополя.

Був стриптиз, перший дискобар та хуліганські кафе. Про які заклади Тернополя навіть писали в романах.

"Тусувалася" богема або любителі похмелитися. 9 культових закладів Тернополя, які працювали у 90-х.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Черкас

    Знаменита ,,Шоколадка "
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:02 Вбивство студента із Конго Ерітьє: чотири роки минуло, а вироку немає досі. Чому? 19:58 Поблизу Дарахова перекинувся бензовоз. Є постраждалі (ОНОВЛЕНО) 19:01 Від батарейок, колонки чи ліхтарика: 12 кмітливих способів зарядити телефон без електрики 18:20 Чортків навколішки зустрів загиблого героя Івана Ружила photo_camera Від читача 13:31 Масштабний благодійний захід в Тернополі “GO nail forum” 17:30 Мужньо боронив Україну від окупантів: зупинилось серце захисника Сергія Страхоцького photo_camera 16:40 Як у Збаражі гаївки дзвеніли (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 16:05 У Чортківській громаді за народження дитини виплачують додаткових 10 тисяч гривень 15:45 Житловий сертифікат на зруйноване майно (новини компаній) 15:21 На Тернопільщині 9 травня будуть обмеження зі світлом для підприємців 14:45 Чому на клумбах у Тернополі замість квітів – бур’яни photo_camera 14:25 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 14:09 На Теребовлянщині реставрують ще один міст: грошей на капітальний ремонт немає 13:25 На Чортківщині Mitsubishi наїхав на підлітків, які катались на мотоциклі photo_camera 12:45 У Тернополі збільшилась плата за паркування та графік роботи майданчиків 12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну 10:10 Укриття в жахливому стані: у Тернополі за це судитимуть підприємство photo_camera 09:52 Які аксесуари будуть в моді на пляжі в цьому році? (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up