Понад п’ять років тому Назар Андрушко вирішив, що тернополяни варті пити справжню каву, яку обсмажують саме тут. Разом із колегою він започаткував власну справу. Тепер каву, яку він продає, знає чи не кожен у нашому місці, а із запашного аромату та незвичайного смаку в його закладі свій день розпочинають щодня сотні людей.
Заклад пана Назара легко можна віднести до кав’ярень «третьої хвилі». Головною їхньою особливістю є власне обсмаження кави, продаж готового зерна і можливість продегустувати напої з тих сортів, з якими працює заклад. Як вдалося побудувати успішний бізнес, власник кав’ярні «Скаварідка» розповів «RIA плюс».
— Як виникла ідея відкрити власну кав’ярню? З чого розпочали?
— Ідея проєкту виникла ще задовго до того, як ми відкрили заклад. Спочатку ми просто обсмажували каву. Ми самі відбираємо якісне зелене зерно, самі його обробляємо і пакуємо на власному виробництві. Я довго думав про те, що у Тернополі немає кави, яка б була якісно обсмажена саме тут. А в один момент ми з партнером сіли і обговорили все детальніше. Згодом відкрили інтернет-магазин, почали працювати з багатьма закладами, які є в Тернополі. Потім люди часто почали запитувати про наш фірмовий заклад, де можна було б одразу спробувати каву, яку ми виробляємо. Так з’явилася перша наша кав’ярня.
— Ваш заклад працює вже понад три з половиною роки. Що покращили за цей час?
— У будь-якій справі потрібно себе вдосконалювати. Бо коли ти зупиняєшся на місці, нічого доброго з того не вийде. З кожним кроком ми стараємося вдосконалюватися. Показником цього є відповідь клієнтів, які купляють та п’ють нашу каву.
— Чи важко дотримувати співвідношення «ціна-якість»?
— У деяких моментах ми свідомо йдемо в мінус для себе. Як виробники, ми хочемо, щоб наші гості розуміли, як вона має смакувати. Дотримуємося грамажу, не змішуємо каву ні з чим, нічим не розбавляємо. Не можна відступати від якості за будь-яких умов.
— Але для вас, як підприємця, це не вигідно.
— Розумієте, це справа не на один день і не на один рік. Це є довгострокова перспектива, і з кожним роком, я сподіваюся, ця справа буде розвиватися. У такому разі ти не можеш якось обманути клієнта, навіть якщо це стосується великих витрат на якість.
— Ви багато працюєте? Скільки годин на день?
— Приватні підприємці не рахують скільки годин працюють. Вони живуть роботою, навіть коли не знаходяться тут. Я насправді дуже багато себе віддаю цій роботі. Тому що це сфера обслуговування, це робота з людьми, а вона потребує дуже багато уваги, часу. Є багато різних моментів, які відбуваються щодня. Успішна справа складається з маленьких деталей. І для того, щоб клієнт був задоволений, працювати якісно мають усі: і власник, і офіціант, і навіть прибиральник. Тільки тоді результат буде успішним.
— Які вони, люди, що п’ють вашу каву?
— Найцікавіше, що сюди практично щоранку приїжджають люди з різних куточків міста, щоб зранку розпочати день з хорошої, якісної кави. От це і є показником якості. Людина не шкодує часу, відкладає якісь власні справи, щоб випити саме нашої кави. Тут люди легко приходять великими компаніями, приходять самі, щоб попрацювати за чашкою доброї кави, приводять друзів. Тут часто люди знайомляться між собою. Багато наших клієнтів, які були чужими один для одного, зараз є справжніми друзями, бо часто тут зустрічаються. У цих людей є вже свої маленькі традиції.
— Тобто зараз люди більше почали розумітись у каві?
— Світ розвивається, і люди у всьому хочуть досконалості. Знаєте, колись ми пили «Юппі» і для нас це було вау. Тепер є тенденція до очищеної, свіжої та живої води. Тобто тенденція йде до того, що ми хочемо справжнього продукту, натурального. І кава — не виключення. Можу з впевненістю сказати, що ми робимо якісний продукт, який і хочуть бачити люди. Ми пишаємось тим, що робимо ставки і акцент, насамперед, на якість продукту. Для мене це дуже важливо. Ми повністю відмовилися від солодких сиропів, які додають у каву практично в кожному закладі. Це було дуже ризиковане рішення, насправді, бо ще не всі звикли пити каву, щоб розуміти її смак, а не смак сиропу. І було таке, що люди обурювались, чому немає такого. Але ми працюємо. Постійно розповідаємо людям про процеси заварювання кави, види зерен, вплив цукру та молока на різні сорти тощо. А якщо з людьми говориш — вони самі ще більше цікавляться.
— А ви яку каву любите найбільше?
— Ми доставляємо каву із Бразилії, Колумбії, Ефіопії, Гондурасу. Працюємо стовідсотково з арабікою. Я сам любитель кави, насправді. П’ю десь чотири-п’ять чашок на день. За здоров’я не переживаю, тому що я впевнений, коли якісний продукт — то шкоди для здоров’я не буде.
— Що робити людині, яка мало розуміється в каві, але все ж хоче спробувати справжній елітний напій?
— У такому разі наші бариста допоможуть вибрати саме ту каву, яка вам до вподоби — солодшу чи гіркішу, з фруктовими нотами чи зі смаком чорного шоколаду. Порадять і ступінь помолу кави під ваш метод заварювання, щоб напій смакував найкраще. Адже хтось любить запарювати каву, комусь більше смакує кава з джезви, хтось любить її варити в гейзерній кавоварці, а хтось надає перевагу каві з кавомашини. Саме тому дуже важливо правильно обрати працівників, зокрема баристів. Вони — лице закладу, людина, яка зустрічає тебе, допомагає тобі, інколи просто говорить, бажає гарного дня і той день справді стає хорошим.
У нас є декілька кавомолок, які окремо змелюють каву для різного виду заварювання. Ще ми завжди маємо альтернативну каву без кофеїну та безлактозне молоко, оскільки є люди, які за станом здоров’я не можуть пити звичну для нас каву. Я впевнений, що ми можемо задовільнити смак кожного гостя.
— Що порадите початківцям в сфері бізнесу? Людям, які лише планують відкривати свій заклад?
— Працювати. Якщо ти віриш в себе і маєш свої плани, ти завжди повинен йти до своєї мети. Я так вчу своїх дітей. Ніколи не опускати руки, не здаватись. Якщо ти розпочинаєш щось, то ти вже маєш бути першим: працювати більше від всіх, докладати зусиль більше, ніж інші. Тільки тоді буде результат.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Михайло Попіль
Борис Чапльовський
Борис Чапльовський reply Борис Чапльовський
Микола Сидор reply Борис Чапльовський
Микола Сидор reply Борис Чапльовський
Володимир Бень
Yaroslava Holyk