Партнер рубрики Події

Тернополянку ледь не згвалтував прикордонник

Тернополянку ледь не згвалтував прикордонник
Спочатку жінку без будь-якого попередження зняли з потягу. Потім, як каже вона, один із польських прикордонників відверто натякав на інтим "в обмін на безпечний проїзд”.

- Цей відпочинок я запам’ятала на все життя, - зітхає Вікторія Миронюк. – Із 21-го дня перебування за кордоном лише на кілька я змогла забути, що сталося. Відпустка просто "накрилася"!
Тернополянка (прізвище та ім’я героїні публікації змінене на її прохання – прим. ред.) звернулася в редакцію, аби закликати всіх подорожуючих жінок бути обережними. У тому, що ніколи не знаєш, чого чекати, долаючи кордони, вона переконалася на власному досвіді.
У Центрі консультування мігрантів у Тернополі кажуть, що подібне вже чули. Причому скарги українських громадян часто стають підставою для звільнення порушників з роботи.
Думала, продадуть у рабство
У вересні 30-річна Вікторія оформила туристичну візу в одну з європейських країн. Поїхала туди поїздом через Польщу, бо так, мовляв, набагато дешевше, ніж літаком з України. За кордоном живуть друзі пані Миронюк. Вони і запросили її в гості. Жінка розповідає, що подорожувала не вперше. Тому добре знає, які документи потрібно оформляти.
- На першій після українського кордону станції польська провідниця попросила мене вийти з вагону, - пригадує Вікторія. – На запитання, чому мене зняли з поїзда, жінка відповіла: "До з’ясування обставин". Контролери почали обшукувати мої речі. Крім одягу, там нічого не було. Вони начебто сумнівалися, що я повернуся в Україну. Думали, їду за кордон працювати. Не розумію такої логіки. Адже я мала всі документи: візу, закордонний паспорт, заброньоване місце в готелі.
Після обшуку тернополянку іншим поїздом відправили у зворотному напрямку. Навіть місця для проїзду, каже вона, не виділили. Тож вона поїхала у тамбурі.
- Зі станції, назви якої я не пам’ятаю, мене автомобілем доправили до кордону на пропускному пункті Шегині, - продовжує пані Миронюк. – Причин не пояснювали. Було моторошно. Думала, зараз завезуть кудись у ліс і продадуть якимось "чуркам" у рабство. Тіло мліло. Дороги не бачила – на дворі була глуха ніч.
Робив непристойні пропозиції
У Шегині працівниця служби прикордонного контролю провела Вікторію Миронюк у кабінет і залишила сам-на-сам із незнайомим чоловіком. Жінка пригадує, що він відразу почав на неї тиснути психологічно. Задав низку запитань: чому їде в Польщу? чому сама? скільки при собі має грошей?
- Щось запитував, а потім мовчав, - каже жінка. – Розглядав мене з голови до ніг. І так - кілька годин. Згодом попросив витягнути всі речі з валізи на стіл, що я і зробила. Я була настільки налякана і змучена, що пропонувала йому гроші. Він відмовився. Натомість запитав, чи дуже я хочу в Польщу. Я відповіла, що хочу, адже звідти маю їхати на відпочинок. Тоді він виклав на стіл презервативи і сказав: "Ти зробиш щось для мене?". При цьому він наче стверджував факт. Серце, як кажуть, упало в п’яти.
Пані Миронюк припускає, що співробітник служби прикордонного контрольного пункту подумав, що вона - працівниця секс-бізнесу. Тому її відмова дуже його здивувала.
- Тоді я зніяковіла більше за нього, - зазначає вона. – Така пропозиція мене образила. Мої релігійні міркування не дають права вести подібний спосіб життя. Тим паче, у мене є коханий чоловік. Але цим справа не закінчилася. Поляк провів брутальний обшук. Наскільки я знаю, згідно із законом, такий обшук жінки має проводити тільки жінка. Кілька разів він торкався моїх інтимних зон. Мені довелося його відштовхувати. Силою не брав, але хотів. Я дуже злякалася.
Пішки через кордон
Так тривало кілька годин. Тернополянка каже: добре, що тієї ночі у контрольний пункт привезли ще когось. Чоловік, зробивши всі копії документів Вікторії, вивів її на вулицю і показав рукою, що треба йти прямо.
- Було темно, і я зовсім нічого не бачила, - пригадує жінка. – Ішов дощ. Я змокла до ниточки, хоча до польського кордону було не так вже й далеко. Потім мусила викликати таксі, щоб доїхати до Перемишля, а згодом рушити далі.
Пані Миронюк і досі не може зрозуміти, чому вона перетинала кордон, наче нелегал.
- Коли розповіла про "пригоду" знайомим, вони не повірили, - продовжує. – Думали, що я жартую. Але коли зрозуміли, що це правда, ми разом намагалися збагнути, що сталося. Слава Богу, все закінчилося.
Повернувшись у Тернопіль, тернополянка звернулася по допомогу в Центр консультування мігрантів. Там їй порадили написати скаргу в Міністерство закордонних справ (МЗС), а також лист Генконсулу Республіки Польща в Україні.
Винних мають покарати
Керівник Центру консультування мігрантів в Тернополі Марина Пасічник каже, що скарги українських громадян часто стають підставою для звільнення порушників з роботи.
- Протягом останніх декількох років українці часто нарікають на працівників контрольно-пропускних пунктів, - зауважує керівник. – Особливо скаржаться їхні дії в Польщі та Іспанії.
Пані Пасічник підкреслює, що тернополянка Вікторія Миронюк мала всі необхідні документи, а тому підстав для її затримки не було.
- Інша справа, якби вона їхала з групою туристів і відстала, - продовжує вона. – Треба було б пояснювати причину. Адже для українців уже стала традиційною схема виїзду на заробітки за туристичною візою через Польщу. Прикордонні служби вже добре поінформовані про це. Відтак проводять ретельну перевірку всіх документів.
В європейських країнах, як каже фахівець, знають, що міграційний потік з України - великий. Однак це не дає права прикордонникам відкрито порушувати права громадян інших країн.
- Траплялося, тернополянок викрадали на кордоні та продавали у сексуальне рабство, - додає керівник. – Тому жінки мають бути дуже обережними. Краще подорожувати з кимсь. Хоча спрогнозувати всі ситуації неможливо.
МЗС і представники польського консульства в Україні, як каже вона, мусять з’ясувати всі обставини справи й надати офіційну відповідь у місячний термін.
Винних покарають, - переконана пані Пасічник. – Добре, що Вікторія наважилася спробувати захистити свої права. Інакше заручником небезпечної ситуації став би хтось інший. Йому могло пощастити менше.

Довідка
Номер "гарячої лінії" Центру консультування мігрантів в Україні – 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).
Власники мобільних телефонів можуть телефонувати безкоштовно на номер 527 (консультування мігрантів).
Центр консультування мігрантів у Тернополі (дзвінки із-за кордону) - +38-0352-52-39-52.

Наталія БУРЛАКУ

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Anonymous

    Я рулю...

    Anonymous reply Anonymous

    ти атказала мінє два раза ні хачу сказала ти вот такая вот зараза...))))))))
  • Anonymous

    Потрібні докази! А так байка з двома невідомими!
  • Anonymous

    та це просто якась журналістська казочка, не мають що писати от і видумують...

    Anonymous reply Anonymous

    стаття в дусі 20 хвилин, огидно читати невже в 21 - столітті коли є блоги на жж,фейс бук, твітері... де прості люди пишуть звіти в детелях з поїздок значно цікавіше, як можна в пресі так обмежанно писати, реально провінційно і бридко.Ганьба!!! газета " СВОБОДА " просто глянцевий журнал.
  • Anonymous

    А виглядає це все приблизно так. Їхала пані автобусом до Львова. У четвертому селі після Тернополя водій зупинив автобус і попросив її вийти з речами, нічого не пояснюючи. На вулиці її чекали конролери. Переглянувши її речі, посадили в маршрутку, яка їхала до Тернополя. Місць не було. Пані довелося їхати стоячи. На 47-ому кілометрі маршрутка зупинилася. Біля стовпа стояв міліціонер. Він попросив жінку іти за ним. Вечоріло. Було моторошно. У якійсь хатині пані обшукав якийсь незнайомець і почав тиснути на неї психологічно, діставши з кишені жмут презервативів... Історія закінчилася благополучним поверненням пані до Тернополя. Можливо, пригода, яка трапилася з пані Миронюк, справді, була неприємною і повчальною для деяких мандрівниць у близьке та далеке зарубіжжя, але стаття вийшла, м"яко кажучи, невдалою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:03 На Гайовій поклали новий асфальт: який вигляд має вулиця після реконструкції photo_camera 17:20 На Кременеччині віддали землю під сміттєпереробний завод, а отримали — борги за оренду в сотні тисяч 16:40 Помічник лісничого з Тернопільщини привласнив з каси 80 тисяч. Що йому загрожує 16:15 Втеча від мобілізації? Перевірили, що робить Труш в університеті та чи стоїть на військовому обліку Від читача 14:51 Участь в «Армії відновлення» Тернопільщини – Ваш реальний внесок у Перемогу! 15:30 Скільки коштує великодня атрибутика у магазинах та супермаркетах Тернополя 14:55 Сезон полуниць стартує: що важливо знати, аби не отруїтись 14:20 Тернополянин залишив наплічник біля камер схову в магазині, а коли повернувся — його там не було 13:31 Тернополянка Наталя Яремчук напекла та передала хлопцям на фронт понад три тонни солодощів play_circle_filled photo_camera 12:46 Кабмін розглядатиме законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук 12:04 Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up