Партнер рубрики Події

Кричать та ледь не б'ються: через "помаранчеву зону" транспорт працює по-новому. Як? Ми перевірили (ВІДЕО)

Кричать та ледь не б'ються: через "помаранчеву зону" транспорт працює по-новому. Як? Ми перевірили (ВІДЕО)
  • З 24 серпня для Тернополя діють нові карантинні правила, адже він опинився у «помаранчевій зоні". У громадський транспорт мали б брати людей лише на половину сидячих місць. Чи так це на практиці?
  • Що кажуть водії, тернополяни та перевізники, дізналися журналісти «20 хвилин».

Через нові правила, тернополянам важче дістатися до пункту призначення. Це видно навіть неозброєним оком. Так, на зупинці поблизу Центрального ринку щодня очікують на свою маршрутку чи тролейбус десятки людей. Навіть коли впускали у громадський транспорт лише на сидячі, багато обурювалися, а зараз тернополяни ледь не «вибивають» собі місце для проїзду.

До бійок доходить

Більшість водіїв дотримуються правил, пересвідчилися журналісти. Люди ж «штурмують» транспорт та намагаються зайняти місце.

- Жахливо зробили, що поставили такі обмеження, дві години я чекаю, щоб сісти у тролейбус чи автобус, за цей час годна була б вдома вже щось зробити, - бідкається тернополянка Тетяна. – Це ж знущання над людьми. Якби ще автобуси ходили кожні 5 – 10 хвилин, а так ми чекаємо до години часу, автобус приїжджає і нікого не впускають, бо місць нема, хоча транспорт напівпорожній.

Відео дня

Іноді ситуація стає аж надто напруженою. Люди, коли бачать автобус чи маршрутку, починають до неї бігти та штовхатися. Зав’язуються і сварки. Хтось кричить, що вдома дитина, хтось каже, що чекає вже більше години, хтось просто намагається проштовхнутися та потрапити всередину.

Водіям же доводиться вислуховувати лайку та пояснювати, що діють нові правила.

- У мене в автобусі можна перевозити не більше 13 людей, - каже водій пан Олег. – Я не можу впустити більше, люди цього не розуміють. Мене зараз зупинять, оштрафують на 17 тисяч. Я таких грошей не маю і стільки не заробляю, щоб штрафи платити. Просиш людей, пояснюєш, а вони не розуміють, і ще мене винним роблять. Не я ж ці правила вигадав.  

У соціальних мережах тернополяни також обурюються такими змінами.

- Є купа вражень від роботи громадського транспорту, - пише Олександр Крушельницький. - Сьогодні мене два рази підряд не пропустили в тролейбус, бо саме я був уже зайвим. Два рази. Підряд. Тобто, скромним у цьому питанні бути не можна, а треба лізти у передні двері, розштовхуючи усіх ліктями та наступаючи на ноги, як це роблять інші гречні та побожні тернополяни. Плюнув і поїхав на таксі у результаті. Але позитивні враження зіпсували настрій і весь день.

Опитування

Як ви добираєтесь до роботи?

Вимог дотримуються не всі

Водії комунального транспорту, як ми переконалися, дотримуються правил, хоч від цього і не в захваті, бо працювати доводиться в збиток.

З приватними перевізниками - як пощастить. Одні бояться штрафів та виконують правила, інші не зважають на обмеження і заповнюють маршрутки повністю.

З метою забезпечення перевезення пасажирів у Тернополі, на маршрути виїжджає увесь можливий транспорт, - каже речниця міської ради Мар'яна Зварич. - Проте, на даний момент, цього недостатньо, тож закликаємо непрацюючих мешканців без потреби не користуватися громадським транспортом, щоб забезпечити проїзд працівників на роботу і з роботи.

«До вересня ми не протягнемо»

Перевізник Юрій Лагіш розповів, що через нові карантинні вимоги він працює в мінус. Більше того, доходу не вистачить навіть на зарплатню водіям.

– Ми їздимо, поки маємо паливо. Коли воно закінчиться, ми зупинимося, – пояснює перевізник. – Було б добре, якби з такими вимогами ми поїздили хоча б до кінця серпня, до вересня вже не протягнемо. Взагалі не знаю, як воно буде далі.

Людям з віддалених районів міста важко дістатися навіть до центру міста, розповів пан Лагіш.

– Вони не проти щоб ми їздили, але на водіїв пишуть штрафи. Сьогодні, 26 серпня о десятій годині виписали штраф за те, що в маршрутці було 15 пасажирів. Перевізники бойкотувати не будуть, нам знову скажуть, що ми погані і «не можемо наїстися», коли їздити буде нікому, люди самі вийдуть на мітинг.

Про це кажуть і водії. Ніхто не знає, чи вдасться їм взагалі виїхати на маршрут.

- Пасажирів ми можемо брати лише на половину сидячих місць, - каже водій пан Дмитро. – Ми працюємо в збиток. Уже ходять чутки, що ми можемо просто в один день не виїхати, бо грошей немає. За пальне потрібно заплатити, за ремонт, за обслуговування, зарплати нам. Де гроші брати?

За три дні – сім протоколів

Як розповіла речниця управління патрульної поліції Катерина Басалига, упродовж трьох днів, з 24 по 26 серпня, патрульні зафіксували сім порушень карантинних вимог у громадському транспорті та склали відповідні протоколи.

Окрім того, працівники патрульної поліції регулярно проводять бесіди з водіями, нагадують за карантинні норми та важливість їх дотримання, кажуть в управлінні патрульної поліції.

А як вам такі зміни? Чи самі користуєтеся громадським транспортом? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Анатолий Тарасюк

  • СТУГНА-П

    А ,що ви хотіли все йде до червоної зони . Поки Надал і компашка будуть і далі організовувати по типу випускних всякі рекорди , фестивалі ,то все можливо ,що ми опинемося в червоній зоні і тоді вже ніхто не буде їздити в громадському транспорті . Чернівці вже відчули ,що таке червона зона . Надал вже не буде відпиратися ,що у нас меньше 50% ліжок занято . Зараз вже лікарні переповнені ,а коли ще відкриють 2 лікарню то ,що всім решта у кого інфарк чи інші захворювання ,які не повязані з КОВІДОМ ,що робити.
  • Eduard Lukashov

    Або потрібно виходити набагато скоріше і займати чергу в транспорт.
  • Eduard Lukashov

    Скоро пішки будемо ходити-здоровші будем.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up