Партнер рубрики Події

На Шумщині - розкол у православній парафії

На Шумщині - розкол у православній парафії
Новостав, Шумський район
Надвоє поділилася православна парафія у селі Новостав Шумського району. Частина людей прагне бути в УПЦ Київського патріархату, а частина — Московського.

Пришвидшило розкол громади ще й те, що місцевий священик УПЦ МП отець Олександр Микутський у 2013-му приніс до сільради документи з підробленими підписами парафіян.

- Було таке, - говорить голова Шумбарської сільради, до якої належить Новостав, Віктор Кондратюк. - Батюшка приніс документи, а секретар сільради знає, як хто з людей підписується. Побачила, що щось не те й тому відправила його назад.

Тоді парох хотів оновити статут релігійної громади. А навесні 2014 р. люди зібрали збори.

Відео дня

- Відбулися збори без священика, - розповідає жителька села Руслана Бугай. - У тексті йшлося: “Ми, жителі села Новостав парафії святого архистратига Михаїла, заявляємо про перехід з Тернопільської єпархії УПЦ Московського патріархату до Тернопільської єпархії УПЦ Київського патріархату, про що нижче підписуємося”. Усього у списку 382 людини. З них 57 підписи не поставили, а 325 — за перехід.

Активісти подали документи в обладміністрацію і її голова Олег Сиротюк 6 червня 2014 р. підписав розпорядження “Про статут релігійної громади УПЦ КП села Новостав Шумського району у новій редакції”.

Одначе у селі таки є багато прихильників УПЦ МП, а тому стався розкол.

- В селі Новостав завжди діяла Свято-Михайлівська парафія Української Православної Церкви, – розповідає секретар Тернопільської єпархії УПЦ МП отець Степан Балан. - Ще навесні деякі представники громади почали агітувати людей за перехід громади до «Київського Патріархату». Однак боячись, що охочих буде небагато, вчинили обман. При зборі підписів говорили, що підписи потрібні для реєстрації Статуту УПЦ у новій редакції. Таємно ці підписи подали у відповідні органи для зміни юрисдикції парафії на “Київський патріархат” з твердженням, що нібито, усі жителі села цього бажають. Жоден держорган не перевірив цієї інформації, не вивчив реальні настрої в громаді.

Розпорядження голови обладміністрації викликало обурення серед парафіян у Новоставі, тлумачить отець-секретар.

- На парафіяльних зборах від 20.06.2014 року і 29.06.2014 року засуджено обман. Переважна більшість парафіян Свято – Михайлівської церкви с. Новостав Шумського району разом із настоятелем отцем Олександром Микутським, засвідчили про свою вірність Українській Православній Церкві і виступили проти переходу під юрисдикцію “Київського патріархату”, - продовжує отець Балан. - Було зібрано більше 250 підписів, які це засвідчують, а це переконлива більшість парафіян села.

Єпархія УПЦ МП звернулася до обладміністрації, щоб там відмінили розпорядження. Проте люди, які перйшли до УПЦ КП вже не хочуть бути в МП.

- Якщо у громаді було 137 дворів, то в УПЦ КП зараз 50. Це люди, які вже не вернуться в МП. Але ж є у селі ще й такі, хто не підписується ні туди, ні сюди, - говорить Руслана Бугай. - А ще ж вони вписують за себе тих, хто по 20 років не живе у селі, неповнолітніх.

Жителі Новоставу і духовенство УПЦ КП пропонували пароху також перейти до них.

- Ми батюшці сказали: “Громада перейшла, переходьте і ви, щоб не робити розколу”. Він сказав, що не хоче, - розповідає благочинний Київського патріархату отець Ігор Борак.

Отож люди у Новоставі поділилися, але поки не сваряться.

- Ситуація тиха-мирна, але протистояння є, - говорить Віктор Кондратюк. - У неділю, 6 липня, у Новоставі відбулися Богослужіння обох конфесій: УПЦ МП служила зранку в храмі, а УПЦ КП о 14.00 біля храму. З обох сторін було багато приїжджих.

У відділі релігій та національностей департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської обладміністрації зазначають, що визначення своєї конфесійної приналежності — законне право.

- Релігійна громада, згідно зі статтями 12 і 14 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, провела загальні збори і вирішила перейти до іншої конфесії, зареєструвати статут. Подали протокол, заяву десяти уповноважених осіб, список. Ми подали запити в райадміністрацію і сільраду, на що отримали підтвердження. Потім було розпорядження голови обладміністрації про реєстрацію статуту у новій редакції, - коментує начальник вказаного відділу Петро Бурдяк. - Ситуація у підвішеному стані. Вирішення буде у юридичній площині, не виключено, що в судовому порядку”.

Згідно зі ст. 8 цього закону “Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 21:01 Загинув 23-річний воїн з Тернопільщини Павло Мізоцький 20:02 «Халява вічною не буває»: судили посадовця за хабар 500 доларів. За що вимагав і як покарали? 19:03 Скільки коштує м’ясо до Великоднього столу у Тернополі: порівняли ціни у супермаркетах та на ринку photo_camera Від читача 14:51 Участь в «Армії відновлення» Тернопільщини – Ваш реальний внесок у Перемогу! 18:03 На Гайовій поклали новий асфальт: який вигляд має вулиця після реконструкції photo_camera 17:20 На Кременеччині віддали землю під сміттєпереробний завод, а отримали — борги за оренду в сотні тисяч 16:40 Помічник лісничого з Тернопільщини привласнив з каси 80 тисяч. Що йому загрожує 16:15 Втеча від мобілізації? Перевірили, що робить Труш в університеті та чи стоїть на військовому обліку 15:30 Скільки коштує великодня атрибутика у магазинах та супермаркетах Тернополя 14:55 Сезон полуниць стартує: що важливо знати, аби не отруїтись 14:20 Тернополянин залишив наплічник біля камер схову в магазині, а коли повернувся — його там не було 13:31 Тернополянка Наталя Яремчук напекла та передала хлопцям на фронт понад три тонни солодощів play_circle_filled photo_camera 12:46 Кабмін розглядатиме законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук 12:04 Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up