Партнер рубрики Події

“Пластмасова” і дорога. Ми перевірили, чи є нітрати у зимовій полуниці?

“Пластмасова” і дорога. Ми перевірили, чи є нітрати у зимовій полуниці?

На ринку і в супермаркетах вже з’явилися перші в цьому році полуниці. Та чи безпечно їх їсти?  Журналістка “RIA плюс” придбала ягоди і перевірила їх у лабораторії на нітрати.

Полуниці у Тернополі продають вже більше тижня. Цю ягоду почали завозити спеціально до Дня Валентина, адже у це свято вона особливо користується попитом. Полуниці купують для оздоблення тортів, десертів, до шампанського і просто для романтичної вечері.

На критому ринку “Віп-маркет”, що на вул. Шептицького кілограм полуниць коштує 350 гривень. Проте ці ягоди тут – рідкість. Журналістка знайшла полуниці лише в одному місці. Ягоди великі, блискучі, рівненькі, - усі, як на підбір. Зі слів продавчині, привозять полуницю з Іспанії, тому вона така дорога.

- Ми вже раніше декілька разів привозили ці ягоди, коли отримували замовлення, а тепер завезли до свята, - каже жінка.

Відео дня

Журналістка купила декілька ягід для перевірки на нітрати. Три полуниці обійшлися у 37 гривень. У лабораторії ветсанекспертизи ТОВ „Віп-маркет” полуницю цього року перевіряли вперше. Спершу лаборант натерла ягоду на тертці, приміщенням одразу роздався приємний полуничний аромат.

- Я відібрала 10 грам пюре, залила його спеціальним розчином квасців алюмокалієвих. Усе це має настоятися  три хвилинки. Далі вимірюю концентрацію нітратів спеціальним приладом - нітратоміром, - пояснює свої дії лаборант Олександра Стефанишин. - Усе, готово! У цій полуниці - 11 мг нітратів при допустимій нормі 60 мг на кілограм. Можете спокійно її їсти!

Журналістка скуштувала полуницю - вона твердувата, несоковита, біла всередині, проте солодка і ароматна.

Лаборант додає, що у лабораторії кожен охочий може перевірити придбані на ринку овочі, ягоди, фрукти. Взимку ця послуга не особливо популярна, а от навесні та влітку тернополяни часто звертаються. Перевіряють перші кабачки, полуниці, особливо багато покупців просять перевірити, чи є нітрати у кавунах та динях.

До речі, 11 мг – це доволі низький рівень нітратів у полуниці. І навіть влітку у розпал сезону наші журналісти під час подібних перевірок фіксували більшу концентрацію хімії  у ягодах. Приміром, наприкінці травня минуло року у закарпатській полуниці виявили 44, 9 і мг нітратів. Все в межах норми, але різниця суттєва.

Окрім ринку, в Тернополі полуниця є у продажу в супермаркеті “Сільпо”, що у ТРЦ “Подоляни”. Там ціна вища - 399 грн за кілограм. Тернополяни у соцмережах обурюються, що це надто висока ціна і наводять приклади цін за кордоном, де ягода значно дешевша. Так у сусідній Польщі кілограм полуниці коштує 24 злотих  (168 грн), Афінах - 4 євро (120 грн), у США 3,99 долари (108, 5 грн), у Іспанії - 2 євро (60 грн), в Італії - 4, 5 євро (130, 5 грн).

Під час обговорення в одній з груп у “Фейсбук” одні дивуються, хто ж купує такі дорогі полуниці. Інші іронізують, що це для романтиків, депутатів, вагітних, іноземних студентів.

“Суцільна хімія. Краще їсти міндобрива - дешевше і смачніше”, - пише пан Ігор.

“Пластмаса за 400 грн. Але до 14-го її куплять . І вона постоїть ще два тижні, бо пластмаса не гниє”, - пише  пані Алла.

А ви купуєте полуниці взимку? Як вам на смак ці ягоди?

Довідка

Перевірити ягоди, овочі, фрукти, м’ясо чи рибу можна у двох лабораторіях: одна працює у критому рибному відділі Центрального ринку. Інша - у м’ясному відділі на продуктовому ринку  "Віп-маркет" на вул. Шептицького. Вартість послуги - 2,50-4 грн. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • David Starr

    Там і без нітратів "хімії" вистачає.
  • Ольга Сидорук

    Скажіть,на якій вулиці шукати ту лабораторію?

    Євгенія Цебрій reply Ольга Сидорук

    Лабораторія розташована у м'ясному відділі на новому ринку "Віп-маркет" на вул. Шептицького (неподалік малої автостанції)

    Ольга Сидорук reply Ольга Сидорук

    Новини Тернополя - 20 хвилин дякую!

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Ольга Сидорук

    Лабораторія розташована у м'ясному відділі на новому ринку "Віп-маркет" на вул. Шептицького (неподалік малої автостанції)
  • Tetyana Pyndyura

    в Торбі по 110
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up