Чому важливо бути щепленим від небезпечних інфекцій

Чому важливо бути щепленим від небезпечних інфекцій
  • Лікарі переконують, що вакцини безпечні, вони діють і бережуть від небезпечних інфекцій.
  • Реакції від них набагато менші, ніж на будь-які ліки.
  • А щоб щеплення пройшло правильно, треба дотримуватися порад до, під час і після щеплення

Медики закликають не відмовлятися від вакцинації. Адже ситуація, яка склалася в області щодо колективного імунітету доволі складна.

Зараз у нас вакциновані 50% населення і навіть менше, зазначив під-час прес-конференції, присвяченій Всеукраїнському тижню імунізації, заступник головного лікаря обласного Лабораторного центру Володимир Паничев. За його словами, це сталося не раптово і навіть не за кілька років. І не останню роль зіграла антивакцинальна кампанія впродовж останніх років, коли противників вакцинації суттєво побільшало.

Тернополянка Ольга розповідає, що зараз щеплює дитину за графіком, але свого часу від  щеплення від гепатиту, яке мали робити дитині в пологовому, відмовилася. Вона дала згоду на це щеплення коли малюку було уже 6 місяців.

Відео дня

- Хотіла, щоб дитина більше окріпла, щоб могла краще перенести щеплення, - каже жінка. – Нам так порадили робити наші друзі. Вона сама лікар-інфекціоніст і мама трьох дітей. Я довіряю їй і як лікарю, і як мамі. Далі ми робили всі щеплення за графіком, бо це захист від хвороб.

Медики переконують, що вакцини ефективні, вони захищають від багатьох небезпечних інфекцій. Вони безпечні, бо крім сертифікатів ВООЗ мають ще й додаткові сертифікати про безпеку.

Обов'язкові щеплення, які гарантує держава, є повністю безкоштовними. Календарем щеплень передбачено щеплення 10 вакцинами. Згідно з цим календарем дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту. Необхідні щеплення проти цих захворювань проводять в лікувальних закладах за місцем проживання. 

Жодні батьки не платять за ці вакцини для своїх дітей. Вакцини за епідпоказами фінансують місцеві органи влади, наприклад, від грипу, зазначив Володимир Паничев. А за вакцини за клінічними показами платить пацієнт.

Вакцин в області вистачає, хоча не можна сказати, що забезпечені усім на 100%, кажуть медики.

Відмова від щеплень призводить до того, що захворювання, про які медики раніше дізнавалися з книжок, тепер можна зустріти в лікарнях області і країни.

- В колишні часи в нас правець реєстрували тільки серед дорослого населення. А в останні роки в нас реєструються випадки серед дітей, - розповіла головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров'я ТОДА Марія Павельєва. - Це говорить про те, коли ми вакцинувалися, було достатньо вакцин, ми мали певний захист і для дітей.

Противники вакцинації одним з аргументів вважають те, що медики не можуть сказати, скільки людей захворіли на небезпечні хвороби через те, що не були щепленими.

- Часто відмову аргументують тим, мовляв, навіщо щеплюватися, якщо люди не хворіють на певні інфекції, - говорить Володимир Паничев. - Коли довший час люди не хворіють, складається враження, що ситуація благополучна. І ми забуваємо про те, що благополуччя саме і досягається через щеплення. Як тільки припиняємо щеплюватися, починаються проблеми.

Приклад, поліомієліт в Закарпатті. Те ж можна говорити і про кір.  

- Зараз ВООЗ застерігає про спалах кору в Румунії, можна говорити про епідемію, - каже Володимир Паничев. - Ми звикли до того, що на фоні високого колективного імунітету навіть ті випадки кору, які були в нас, протікали в легкій формі, не доходило до тяжкого клінічного перебігу. Ми забули про надзвичайно важкі ускладнення від кору як пневмонія, енцефаліт і т.п..

В Румунії така ситуація склалася на фоні енної кількості нещеплених дітей.

- Хотів би наголосити, що ми щеплюємося від вірусів і бактерій, які постійно живуть в нашій людській популяції, - пояснює пан Паничев. - Для того, щоб підтримувати свою життєздатність, ми їм потрібні. Якщо ми не щеплені, то вони використовують нас як інкубатор, куди вони потрапляють в прекрасні умови для розвитку, розвиваються, потім ми виділяємо їх в зовнішнє середовище. Ці популяції нікуди не зникають. Вони тільки чекають того моменту, коли на їхньому шляху трапиться сприйнятлива людина, тобто незахищена, неімунна, невакцинована. Вони шукають собі середовище, де можуть відтворити собі подібних. А шляхом щеплень ми можемо цьому запобігти.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галя

    Ой не смішіть... Хто буде відповідати за наслідки після щеплень, про інвалідність дитини чи іі смерть. Ті хто зараз пишуть давайте вакцинуйтесь, не бачили батьків паралізованих дітей, які народились здоровими. Але іх хотіли зробити здоровішими з допомогою прекрасних,щеплень. В мене двоє дітей, в яких тільки Бцж. Я не противник щеплень, але наслідків від вакцин я боюся більше, ніж хворіб від яких,вони повинні захищати. Коли в Ссср щеплення робили всім, ніхто дозволу не питав, чи можна вашій дитині вакцину чи ні. Але ніхто не вмирав від неі, не ставав інвалідом, а зараз таке враження хочуть винищити нас, вбиваючи наших дітей. Хотілось би знати статистику, скільки медиків щепляють своіх дітей такими вакцинами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up